lauantai 11. toukokuuta 2013

huippuprofessori Murrayta kuuntelemassa

Tänä aamuna, lauantaista huolimatta, nousin aikaisin aamulla ja laittauduin yliopistolle kuuntelemaan oxfordilaisen huippuprofessori Oswyn Murrayn esitelmää. Murray on antiikintutkimuksen huippunimiä ja hänen kirjoittamaansa klassikkoteosta Early Greece luimme Tübingenissä 1980-luvulla saksankielisenä käännöksenä Das frühe Griechenland.

Tilaisuus oli  FiDi-Prof. Robert Rollingerin IHANE-projektin vuositapaaminen, johon liittyi esitelmiä eilen perjantaina ja siis tänään aamupäivällä. IHANE on Suomen Akatemian rahoittama ja FiDi-professuurin perimmäisenä ajatuksena on se, että Suomeen saadaan viideksi vuodeksi ulkomaisia huippututkijoita antamaan piristysruiskeita suomalaiselle tiedeyhteisölle ja tutkimukselle.

Opiskeluaikoinani Tübingenissä vierailuluennot olivat aina tervetullut vaihtelu yliopiston ja instituutin normaaliin opetus- ja esitelmärepertuaariin. Kaikkia vierailijoita tuli kuulemaan suuri joukko yliopiston väkeä sekä muita kiinnostuneita. Muistan elävästi Filippo Coarellin ja David Ussishkinin tässä vain pari nimeä mainitakseni. Uusia kaivauslöytöjä, uusia tuulahduksia ulkopuolisesta maailmasta. Sekä opiskelijat että yliopiston opettajat eivät jättäneet näitä tilaisuuksia väliin, koska aina oppi jotain uutta tai sitten vierailijoita vain kunnioitettiin läsnäololla, mutta kunnioitettiin joka tapauksessa.
Näin ei valitettavasti ole ainakaan enää Helsingin yliopistossa. Enää eivät -- tai ylen harvoin--  kirjoita kaupungin tai maan ykköslehdet vierailevista professoreista lehtiuutisia, mutta valitettavaa on etteivät edes yliopistolaiset vaivaudu osallistumaan kaikille avoimiin esitelmätilaisuuksiin. Eilen perjantaina paikalla oli projektin ulkomaalaisten kutsuvieraitten lisäksi vain muutama IHANE-projektin "omaa väkeä" sekä muutama "ulkopuolinen" kuulija.
Lauantaiaamulla paikalle ei raahautunut ainuttakaan IHANE-projektin jäsentä Rollingeria lukuunottamatta ja "vieraita" oli vain kolme -- allekirjoittaneen lisäksi professorit Heikki Solin ja Mika Kajava. 
Tämä on todella surullista, sillä etenkin Murray ja eilen esiintynyt Kurt Raaflaub olisivat ansainneet suuremman yleisön. Kun suomalaisten varoista maksetaan huippututkijoita puhumaan Helsinkiin, olisi toivottavaa, että käyttäisimme tilaisuudet hyväksemme ja hyötyisimme henkisesti. Vaikka Murray ei omalla kohdallani kertonut mitään mullistavan uutta kreikkalaisesta symposiumista ja juomatapojen välittymisestä idästä länteen, oli siitä huolimatta nautinnollista ja antoisaa kokea hänet "livenä". Moni muu olisi varmasti oppinut jotain uutta ja näiden aiheiden olisi kuvitellut kiinnostavan muitakin helsinkiläisiä antiikintutkijoita kuin edellämainitsemiani professoreita. Vaikuttaa etenkin siltä, että opiskelijat eivät ymmärrä vierailuluentojen hyödyllisyyttä.

Omakohtaisesti suurin harmini ja menetykseni oli se, että suuresti ihailemani prof. Irad Malkin vain johti yhden perjantain istunnoista muttei itse puhunut omista tutkimuksistaan varhaisten kreikkalaisten verkostoitumisesta Välimeren piirissä. Eräänlainen pareontas apeinain vastakohta: paikalla mutta poissa...
Auditorio XVIn ikkunasta kuvattuna pari minuuttia vaille 9 aamulla, romanttinen sumu häilyy vielä torin ja Aleksanteri IIn patsaan yllä. Professori kuvaa patsasta...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti