lauantai 14. syyskuuta 2013

Suppiluliuma Gaziantepessä

Assyriologi vaihtaa nyt tiuhaan maisemaa. Eilen ennen lähtöäni Kayseriin käväisin Gaziantepen uudessa hienossa Mosaiikkimuseossa, joka on rakennettu muinaisen Zeugman kaupungin yksityisvilloista löydetyille upeille mosaiikeille. Seinämaalauksiakin on.
Tänne taidankin tuoda opiskelijoita ensi keväänä.
Museon yhteydessä on kaksi matkamuistokauppaa. Toinen oli valitettavasti kiinni. Jouduin katselemaan   viime vuonna Tell Tayinatista löydetyn Suppiluliuma-nimisestä paikallisesta hallitsijasta tehtyjä pienoisveistoksia vain ulkoapäin. Tuollaisen olisin voinut haluta ehkä ostaakin.
Tällä kertaa minulla oli huono onni -- Kayserin bussi meni heti Gaziantepestä lähdettyä rikki ja odotimme 1 1/2 tuntia korjausta. Kun pääsimme liikkeelle oli tie Antitaurus-vuoriston ylitse henkeäsalpaavan kaunis. Tätä tietä en ole koskaan ennen ajanut.
Koko matkan mietin muinaisassyrialaisia kauppiaita, jotka käyttivät tätä(kin) reittiä päästäkseen Kayserin likellä sijainneseen kauppakoloniaansa ja pidemmällekin. Matkan on täytynyt aasilla ja apostolin kyydillä kestää todella kauan.
Päästessämme vuorten länsipuolelle matkaväsymystä alkoi olla jo ilmassa.
Kauempaa katsottuna niiden korkeus ja mahtavuus on kouriintuntuvaa. Vuorijonot ovat myös muodostaneet todennäköisesti Tabalin itäisen rajan. Näiden ylitse oli myös assyrialaisten vaikea päästä.
Kayserin arkeologisessa museossa aika on pysähtynyt. Kukaan muu ei tunnu käyvän tervehtimässä tätä "leijonaani", jonka tyyliä ja ajoitusta käsittelin väitöskirjassa. Muutto saattaa kuitenkin olla pian edessä sillä Kayserin linnoituksen luona oli kylttejä, jotka vihjasivat museon muuttavan sinne uusiin tiloihin.
Tämän museon puutarhassa on omenapuita. Syksy on tulossa, vaikka ilma on vielä paahtavaa päivisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti