sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Mitä tein eilen ja tänään: vaikuteähkyä Tassula/Sastamalassa

Minulla tulee matkoilla usein vaikutelma- & informaatioähky: etenkin suurkaupungeissa ja suurissa museoissa on vain niin paljon mielenkiintoista katsottavaa. Aivot alkavat raksuttaa vaikutelmia ja suoltaa uusia ideoita niin että pian käyn ylikierroksilla ja on vaikeaa keskittyä enää mihinkään. Lähdimme eilen viikonloppumatkalle Tassulaan... ei kun siis Sastamalaan ja se oli varmaankin yksi viimeisistä paikoista missä ajattelin saavani vaikutelmaähkyä. Näin vain kävi. Intertekstuaalista kertomisen iloa riittää varmasti useammaksikin postaukseksi -- nyt täytyy päästää pahimmat paineet pois  laittamalla tähän pari kuvaa...

Assyriologin tutkimustyö on usein sitä, että etsitään vertailukappaleita joko teksteille tai esineille tai esineissä esiintyville yksityiskohdille. Esimerkki: kun nyt tutkin myöhäisheettiläisiä patsaita ja minulla on tämä Malaytasta (Itäinen Turkki) löydetty hallitsijapatsas, niin selatessani yhdestä Assyrian pääkaupungista löydettyjä norsunluuesineitä, mieleni kiinnittyy oitis tähän, joka on yksityiskohdiltaan hyvin samanlainen:


Vasemmalla siis hallitsijapatsas Malatyasta, kalkkikiveä, korkeus 3,80 m. Nähtävillä Ankarassa Anatolian sivilisaatioiden museossa, Inv. 56. Oikealla norsunluu Nimrudista, kuvalähde: M. Mallowan, Nimrud and its Remains II (1966) Fig. 536.

Kiinnitän huomiota myös arkkitehtonisten rakennusten samankaltaisuuksiin ja Sastamalaan hetikohta saavuttuani ymmärsin hyvin pian olevani sisällä Mauri Kunnaksen Tassulassa. Olinhan toki tiennyt, että hän on varttunut Vammalassa, ja että hän on käyttänyt Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa Koiramäen kirkon esikuvana, mutta hänen piirtämänsä Tassulan rakennukset alkoivat hyppiä silmille välittömästi.
Tassulan tarinoita olen lukenut poikieni kanssa ja he rakastavat niitä yhä -- kuvissa ja kertomuksissa piirtyy lämmin ja täynnä tunnelmaa oleva pikkukaupunkiyhteisö -- Herra Hakkarainenkin asuu tietysti Tassulassa.
Silmiinpistävin yhteys Tassulan ja Sastamalan välillä on kaupungin keskustassa sijaitseva kirkko ja sen kaksi tornia:
Näihin maisemiin Drakkulan vaari oli nuorena miehenä kätkemässä "aarrearkkua" tarinassa Seitsemän tätiä ja aarre kun torniin iskee salama... Tänään oli aurinkoista eikä salamavaaraa ollut.
Itse Drakkulan perhe vaareineen asuu Sastamalan vanhassa apteekkarin talossa, missä tänään sijaitsee erinomainen suomalaisen kirjan museo Pukstaavi:
Entä löydättekö nämä talot Tassulasta?
Jo yksin näiden rakennuksellisten viittausten vuoksi käynti Sastamalassa kannattaa -- etenkin jos perhe pitää Tassulan tarinoista. Itselleni tämänkaltaisten yksityiskohtien löytäminen tuottaa suurta inspiraatiota. Lisää Sastamala-aiheisia postauksia seuraa

2 kommenttia:

  1. Oletpa bongannut tarkasti Sastamalan ja Tassulan yhtymäkohtia! Me käydään Sastamalassa joka kesä ja ehdoton retkikohde on Herra Hakkaraisen talo (aivan Pukstaavin vieressä), joka sekin on Tassulasta tunnistettavissa. Muita en sitten olekaan hoksannut, paitsi nuo kirkot tietysti.

    VastaaPoista
  2. Hei Maria, Herra Hakkaraisen talo oli minulle jotenkin liian "obvious" :). Muutoin emme edes pyörineet kaupungilla kovin pitkään kumpanakaan päivänä, mutta tämä vertailukohtien rekisteröiminen on sellainen ammattitauti, tarkkuuden kanssa sillä on vähän tekemistä.

    Kävimme kyllä myös Herra Hakkaraisen talossa, mutta kuopuskin alkaa olla jo niin iso, että se ei herättänyt hänessä kovinkaan suuria tunteita. Sen sijaan Pukstaavin Kiljuset-näyttely oli kiinnostava kun hän juuri keväällä luki koulun lukudiplomia varten yhden Kiljuset-kirjan. Pukstaavista bloggaan kohta, uskon että vierailuhalut heräävät Sinullakin!

    VastaaPoista