keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Lontooseen!

Assyriologi on taas lähdössä, tällä kertaa perheensä kanssa Lontooseen. Minulla on tähän kaupunkiin vahva viha-rakkaussuhde. Se syntyi 1990-luvulla, jolloin opiskelin yhden talven hieroglyfiluuvia SOASissa professori J. David Hawkinsin johdolla. Myöhemmin olin kesällä 1998 runsaat kaksi kuukautta samaisessa oppilaitoksessa töitä, avustamassa Hawkinsia Corpuksen loppuunsaattamisessa. 
Vihasin Lontoota, koska metromatkat olivat usein tuskastuttavia, varsinkin silloin kun vaunut jumittuivat keskelle tunnelia varttitunniksi. Vihasin ihmismassoja, jotka väsyttivät. Opiskelijana minulla ei ollut oikein aikaa eikä varojakaan nauttia Lontoon runsaasta kulttuuritarjonnasta. Talven aikana asuin pientä alivuokralaishuonetta, mutta Lontoon-kesäni sain majailla ilmaiseksi puolisoni sukulaisten upeassa penthouse-huoneistossa Towerin takana. Tästä olen ikuisesti kiitollinen, ilman tätä Silvennoisen perheen sydämellistä vieraanvaraisuutta minulle ei olisi ollut mahdollista olla auttamassa vuosisadan tärkeimmän, hieroglyfiluuvinkielisiä piirtokirjoituksia kokoavan monumenttiteoksen syntymisessä.
Lontoossa rakastan monia asioita, rakkain on ehkä kuitenkin assyriologin paratiisi, British Museum. Ja nyt vasta myöhemmin olen herännyt myös sille tosiasialle, että isäni oleskeli ja työskenteli assyriologina Lontoossa, sen savitauluarkistossa tutkimassa oraakkelikysely-tekstejä, aikana ennen syntymääni 1963 ja 1964. Hän ei koskaan saanut kirjaa valmiiksi, mutta aineistoa käytti sittemmin hyväkseen Ivan Starr teoksessaan Queries to the Sungod (SAA 4, 1990).
Mikäli ehdin, yritän löytää joitain niistä paikoista missä hän oleskeli, hotellikatua jne. Lontoossa hänellä ei näytä olleen mukana kameraa, ainakaan yhtään kuvaa ei ole säilynyt perhearkistossa. Vain näitä ihastuttavia, perheelle lähetettyjä postikortteja.
Lontoosta siis enemmän matkan jälkeen.

5 kommenttia:

 1. Mukavaa Lontoon -matkaa!

  Lontoossa asuva tyttäreni valitti juuri FB:ssä miten vaikeaa on mahtua ruuhka-aikaan metroon. Joskus joutuu odottamaan useammankin metron, ennen kuin sopii sisään. Nuo ovat niitä suurkaupungissa asumisen varjopuolia. Mutta, ainakin tyttärelläni, muut seikat kompensoivat ruuhkia ja asumisen kalleutta, ja hän viihtyy kaupungissa erinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana -- muutama päivä turistina Lontoossa on varmasti ihan mukavaa :).
   Kyllä, vihaan ja rakastan Lontoota samanaikaisesti -- jos asuu pidempään kuin yhden talven tai kesän niin ehtii varmasti nauttimaan kaikesta ihanasta paremmin. Talvesta muistan vain sen kuinka hulluna valmistauduin jokaiselle oppitunnille kun sain yksityisopetusta :).

   Poista
 2. Hyvää matkaa!:)
  Mä en oo koskaan käyny Lontoossa. Se toisaalta houkuttelee ja toisaalta taas ei. Oon varma että mua ahdistaisi just ne valtavat ihmismassat ja se on myös kuulemma tosi kallis kaupunki. Mut sit mua hurjan paljon houkuttelisi kaikki ne ihanat museot! British Museum ja V&A erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilja -- tämä on juuri Lontoon ristiriitaisuus. Opiskelijana, 10 punnan päiväbudjetilla piti tarkkaan miettiä mitä tekee ja usein "tuhlasin" rahaa kirjoihin... :).
   Hyvä puoli Lontoossa on se, että suurin osa museoista on ilmaisia & niihin voi pistäytyä vain katsomaan jotain tiettyä juttua puoleksi tunniksi.

   Poista
 3. Lontoo on vienyt sydämeni, vaikka se ruuhkainen ja kallis kaupunki onkin. Hyvää matkaa!

  VastaaPoista