maanantai 8. syyskuuta 2014

Hetitologikongressi

Viikko hetitologikongressia hujahti nopeasti ohitse, ehkä liiankin nopeasti. Monia kollegoita ja ystäviä en ollut nähnyt pitkään aikaan, juteltavaa olisi riittänyt tunneiksi eteenkinpäin. Ennen kongressia vietin kuitenkin päivän Ankarassa. Tärkein kohde oli jälleen Anatolian sivilisaatioiden museo, missä riittää suurien kokoelmien vuoksi aina uutta ja vanhaa ihmeteltävää.
Löysin myös yhden ennen näkemättömän modernimman monumentin.
Lounastin vanhassa kantapaikassa, jossa ei koskaan käy muita turisteja...
Ankaran bussiasemalla jälleen monenlaista matkailijaa.
Çorumissa istuin sisätiloissa käytännöllisesti katsoen koko viikon. Aurinko paistoi luentosalin ulkopuolella, kaihtimien takana.
Esitelmiä oli paljon ja eritasoisia. Tässä Daniel Schwemer esittelee heettiläisten pääkaupungista löytynyttä maksaennustusmallia. Häntä kuuntelee aina mielellään.
Ja viikon lopulla moni, varsinkin hetitologian johtohahmot, alkoivat näyttää väsyneiltä.
Nuorempi sukupolvi, kuten Mark Weeden jaksoi vielä hymyillä.
Oppi-isäni ja ystäväni J. David Hawkins ei valitettavasti päässyt tulemaan. Me kaikki kaipasimme häntä kovasti.
Kirjoitan tätä Nerikissä, missä heettiläisillä oli kuuluisa säänjumalan kulttipaikka. Ulkona jyrisee itse säänjumala, yöllä se oli riehunut myös kaivausalueella. Kaivaustalossa iltapäivän hiljainen tunnelma, tuuli suhisee puissa, ympäröivän kylän koirat haukkuvat ja kanat kaakattavat. Professori lukee raunioista löytynyttä uutta savitaulutekstiä. Täällä saan olla vieraana pari päivää ja postaan myöhemmin lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti