keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Radiohuset ja Eblan "kivitaulut"

Eilen YLEn ruostinkielisen kanavan toimittaja Ami Lassila soitti ja pyysi haastattelua luettuaan tämän New York Timesin jutun:

http://www.nytimes.com/2013/04/07/world/middleeast/syrian-war-devastates-ancient-sites.html?pagewanted=all

Tärkeästä asiasta on puhuttava, vaikka sitten ruotsiksi. Vaikka ei osaisi enää yhtään. Puhuin ruotsia suhtkoht sujuvasti ennen kuin opiskelin viisi vuotta Saksassa. Sen jälkeen minun ei ole juuri tarvinnut puhua ruotsia -- ainoat kerrat ovat olleet yliopiston virkamiesruotsin suullinen koe ja ikäihmisten yliopistolla pitämäni luento Turkin muinaismuistoista. Kielestä on tullut privaatin nautinnon kohde -- herkuttelen lukemalla etenkin suomenruotsalaista kaunokirjallisuutta ja dekkareita på svenska. Kielitaidosta ei aina tarvitse olla hyötyä, iloa osaamisesta on aina.New York Timesin juttu on aika hyvä -- yksi paha virhe siinä kuitenkin oli, kun C.J. Chivers kirjoittaa "... Paolo Matthiae, discovered the city-state's long buried archive, which held more than 16,000 stone tablets". Taulut eivät luonnollisesti ole kivisiä (vaikka Mesopotamiassa kirjoitettiin usein myös kiveen), vaan savisia, i.e savitauluja, joille kirjoitettiin Mesopotamiasta omaksutulla nuolenpääkirjoitussysteemillä.

Kuvan taulu on kipsikopio Eblasta löytyneestä savitaulusta -- niitä valmisti ja myi eräs vanha herra Damasoksen Tekkiye-moskeijan (kuuluisan Sinanin suunnittelema) kupeessa olleella käsityöläisten puotialueella. Hänen ja miljoonien muiden syyrialaisten ihmisten kohtalo huolestuttaa muinaismuistoja enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti