tiistai 2. huhtikuuta 2013

Mitä luin tänään: Valtaoja, Kaiken käsikirja

Sisareni toivoi joululahjaksi kirjan, Esko Valtaojan Kaiken käsikirja (Ursa 2012) ja joulun jälkeen sain sen myös "lukemattomia kirjoja"-pinooni odottamaan vuoroaan. En ole aikaisemmin lukenut Valtaojalta mitään, jokin käsitys hänen persoonastaan ja tekemisistään minulla kuitenkin oli lehtijuttujen perusteella ja television perusteella. Mediaseksikäs mies, kiehtovan oloinen persoonallisuus.



Valtaoja kirjoittaa rempseästi. Aina en ole varma pidänkö hänen tyylistään, saako se minut edes temmattua mukaansa. Kaiken käsikirjassa on kuitenkin paljon mielenkiintoisia, ajatuksia herättäviä huomioita -- esimerkiksi se, ettemme kykene ymmärtämään aikaa. Muinaistutkija asettaa ihmiskunnan tapahtumat lineaariselle aikajanalle, mutta tehdessään sen hän huomaa kuinka lyhyen ajan homo sapiens on vaikuttanut planeetallamme. Ajalla on päätä huimaava syvyys -- assyriologikin katselee siitä vain pienen pientä jaksoa.

Valtaojan mukaan maailmanhistoriassa on ollut vain neljä todella merkittävää tapahtumaa: homo sapiensin synty Afrikassa, lähtö alkukodista ympäri koko maailmaa, maanviljelyksen aloittaminen ja tieteen keksiminen (s. 127). Tähän listaan tulisi ehdottomasti lisätä yksi tapahtuma -- sellainen, jota ilman ei olisi Valtaojan korkeasti kunnioittamaa tiedettä ja jota ilman hän ei olisi kesälomallaan naputellut tietokoneellaan kirjaansa: kirjoitustaito.

Kirjoitustaito keksittiin muinaisessa Mesopotamiassa n. 3500 eaa. Kaikenlainen tieto, joka oli siihen mennessä kulkenut vain suullisesti sukupolvelta toiselle, merkittiin muistiin ja tietoa kyettiin näin myös kokoamaan, järjestämään ja käyttämään laajempien asiayhteyksien ymmärtämiseen. Tieteitä ei voi harrastaa ilman että tietoa ja havainnointeja, teorioita jne. kirjataan muistiin.

Erikoinen on Valtaojan käsitys siitä, että teknologia olisi syntynyt vasta 1800-luvulla jaa (s. 144). Teknologiaa ja uusinta teknologiaa on ollut siitä lähtien kun homo sapiens alkoi valmistamaan esineitä. Pyörä oli oman aikansa hightec-keksintö, kesti vain tuonne 1800-luvulle ennen kuin teknologia yhdistyi teollistumiseen ja alkoi ottaa tiukempaa otetta ihmiskunnasta.

Kaiken käsikirjassa on vielä yksi erittäin tärkeä huomio, nimittäin se, että "tiede ja taide ovat vain saman asian kaksi puolta" (s. 192).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti