torstai 30. tammikuuta 2014

Firenze odottaa & Kevään opiskelijaekskursio Turkkiin!

Assyriologi pääsee ensi viikolla Firenzeen, ensimmäistä kertaa elämässään (ja tästä postasinkin aiemmin) -- sydämessä kihelmöi jo niin kovasti, että voi kohta pelätä sairastuvansa Stendahlin/Firenzen syndroomaan. Minulla on paljon Firenzeen sijoittuvia kaunokirjallisia teoksia, Michelangelosta ja Leonardo da Vincistä kertovia elämäkertoja sekä myös Anna Kortelaisen Hurmio -- oireet, hoito ja ennaltaehkäisy (Tammi 2009) mutta kun laskeuduin hetki sitten arkistohuoneeseen etsimään esim. E.M. Forsterin A Room With the View (1908), en näitä sitten tähän hätään löytänytkään. Löytyi kuitenkin Henry Jamesin The Portrait of a Lady (1881), missä Isabel tapaa tulevan miehensä juuri Firenzessä. Pekka Matilaisen Kupoli (Atena 2013) onkin vielä tuoreessa muistissa. Kiireitä on myös riittänyt, en ole ehtinyt kiertelemään antikvariaatteja löytääkseni jotain Firenzeen liittyviä aarteita -- vanhan matkaoppaan vaikkapa. Sellaista minulla ei vielä ole. Ehkä lauantaina ehdin hetkeksi haahuilemaan.

Assyriologilla on myös ilo laittaa tähän kaksi hakuilmoitusta. Suomen assyriologisen tutkimuksen säätiö jakaa jälleen assyriologian opiskelijoille apurahoja. Pienen mutta pippurisen säätiömme kotisivuja vasta muokataan parasta aikaa julkaisukuntoon, joten laitan hakuilmoituksen tähän:


Heettiläisten pääkaupungin Hattusasin sfinksiportti 
Ja sokerina pohjalla, koskien myös kaikkia opinnoissaan edistyneitä opiskelijoita: teillä on mahdollisuus päästä Suomen Lähi-idän instituutin (FIME) järjestämälle arkeologiselle ekskursiolle Turkkiin. Tässä hakuilmoitus ja hakuohjeet:

Hae Suomen Lähi-idän instituutin (FIME) järjestämälle arkeologiselle ekskursiolle Turkkiin 18.–26.52014

Ekskursion tarkoituksena on perehdyttää 10 maisteri- ja tohtoritason opiskelijaa Anatolian esi- ja varhaishistorian pääpiirteisiin painopisteenä heettiläisten valtakunta ja kulttuuri sekä niiden rautakautinen jälkivaikutus. Matkan aikana tutustutaan myös muihin aikakausiin, mm. Kappadokian varhaiskristillisiin luola-asutuksiin ja –kirkkoihin sekä roomalaisaikaiseen mosaiikkitaiteeseen. Moskeijoissa käydään vain rajoitetusti. Kohteina ovat sekä museot että kiinteät muinaismuistot maastossa.

Ekskursion ohjelmasta alustavasti:
Meno Ankaraan illalla 18.5.
19.–20.5 Ankara ja Ankaran ympäristö
21.–22.5. Kappadokia
23.5. Gaziantep
24.-25.5. Hatay
Paluu Helsinkiin aamupäivällä 26.5.

Kuka voi hakea?
Ekskursiolle voivat hakea kaikki suomalaisten korkeakoulujen opiskelijat, sekä myös ulkomailla opiskelevat Suomen kansalaiset (suomen kielen taitoa edellytetään). Opiskelijoilta vaaditaan joko HuK- tai FM-tutkinto tai vastaava.

Miten haetaan?
Lähetä ekskursion vetäjälle Sanna Aro-Valjukselle viimeistään 16.3. mennessä vapaamuotoinen hakemus jossa kerrot opinnoistasi ja miksi haluat osallistua ekskursiolle. Kerro myös lyhyesti (n. 300 sanaa) keitä heettiläiset olivat ja millaisia kirjoitusjärjestelmiä he käyttivät.
Liitä hakemukseen myös lyhyt CV, mistä käy ilmi:
1)   etenemisesi opinnoissasi
2)   jos olet jatko-opiskelija, kerro myös väitöskirjasi aihe.
3)   aiemmat matkasi Välimeren ja/tai Lähi-idän maihin

Mitä ekskursio maksaa?
Kurssimatka maksaa opiskelijoille 450 euroa. Hinta sisältää lennot, vaatimattoman majoituksen aamiaisineen 2 hengen huoneissa sekä ohjelman mukaiset vierailukäynnit ja retket. Osallistumismaksu kattaa noin kolmasosan kurssin kokonaiskustannuksista.

Valinnan jälkeen
Valinnasta kurssille ilmoitetaan 24.3. mennessä ja kurssimaksu on suoritettava 7.4. mennessä. Ekskursiolle hyväksytyt saavat kirjallista materiaalia, johon tulee perehtyä ennen ekskursion alkua. Ota tämä huomioon suunnitellessasi aikataulujasi! Ekskursiosta tulee antoisa vain, jos Sinulla on taustatietoa kohteiden kulttuureista ja historiasta.

Opintopisteitä?
FIME ei voi jakaa opintopisteitä, mutta jaamme osallistumisesta ja oppimispäiväkirjan pitämisestä todistuksen, jossa suosittelemme kolmen (3) opintopisteen korvaamisesta opinnoissasi. Sovi korvaavuudesta opettajiesi kanssa!

Lisätietoja antaa ja kysymyksiin vastaa ekskursion vetäjä:
Sanna Aro-Valjus, FT
Lähi-idän arkeologian dosentti (HY)
p. 050-5247312
sanna.aro-valjus(at)helsinki.fi

Zeugman mosaiikkimuseo Gaziantepessä
Ekskursion hinta on erittäin edullinen ja luvassa on varmasti runsaasti antoisia kokemuksia! Toiveenani olisi, että saisin matkaan eri alojen opiskelijoita, humanistien lisäksi arkkitehtejä ja taideteollisia opiskelijoita jne., -- ihmisiä, jotka innostuvat Turkin muinaisuudesta!

8 kommenttia:

  1. Oi, upeita matkasuunnitelmia! On hienoa päästä taas seuraamaan matkojasi tätä kautta.

    Saattaa olla, että olet jo kuullut tämän vinkin joltakulta, mutta varmuuden vuoksi: kannattaa jättää kuningas Mesilimiä varten jokin vaatekappale, jossa on emännän tuoksu, ikävää helpottamaan. Vanhempieni tipsu on kova pitämään ikävää, mutta makoilee tyytyväisenä t-paitojen tai vastaavien päällä, jos sellaisen jättää esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuningas Mesilim nukkuu jo nyt usein minun tai poikieni fleecetakkien tai villapuseroiden päällä eli tämä puoli on hoidossa. Tekee hänelle hyvää tässä vaiheessa jäädä muiden kanssa kotiin ja huomata, että emäntä palaa kyllä takaisin. Ja ainahan me voidaan Facetimessä jutustella keskenämme :).

      Poista
    2. Ja kun palaat kotiin, saat riemukkaan vastaanoton!
      En ikinä unohda isännän ja koiran kohtaamista, jonka näin Färsaarilla 7 vuotta sitten pohjoismaisella kesäkurssilla. Tein muutaman kurssikaverin kanssa sunnuntairetken syrjäiselle pikkusaarelle. Samassa veneessä oli myös paikallisia, jotka olivat syystä tai toisesta käyneet yhdellä pääsaarista ja olivat palaamassa kotiin oltuaan poissa ainakin yhden yön.

      Kuulimme koiran äänekästä haukkumista jo ennen kuin vene tuli rantaan, joka oli niin jyrkkä, että siihen oli valettu betoniportaat. Portaiden yläpäässä näkyi collien näköinen koira. Eräs mies lähti kiipeämään portaita pari askelmaa kerrallaan. Kun itse ehdin ylös asti, näin että koira oli kietonut etutassunsa tuon nopeasti kiivenneen miehen vyötärölle ja heilutti hurjasti häntäänsä. Isäntä rapsutti koiraansa korvien takaa ja nauroi ja itki ilosta. Se oli niin ihana näky, että olen vieläkin kiitollinen, että pääsin todistamaan sen.

      Poista
    3. Näin se on Ellen, parhautta elämässä on kun koira tervehtii pidemmän poissaolon jälkeen. Vaikka kuningas Mesilim on kyllä todella riemuissaan jo silloin kun tulen luentoa pitämästä, oltuani kokonaiset 5 tuntia poissa :).

      Poista
  2. Käypäs minun blogissani. Pistin sulle haasteen, kevyttä aketemisen lomaan.

    VastaaPoista
  3. Ihanaa, antoisaa ja kaikin puolin onnistunutta Firenzen-matkaa!! <3 Toivottavasti ehdit ottaa kuvia ja postata niitä tännekin, odotan jo innokkaana! Firenze on kaunis kaupunki, olen viettänyt siellä yhden päivän elämästäni joskus vuosia sitten, mutta haluaisin sinne joskus pidemmäksi ajaksi uudelleen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Ensimmäiset Firenzen-päivät menevät kokouksessa, silloin ehdin varmaankin kuvaamaan vähemmän, mutta viikonloppuna minulla on puolitoista päivää ihan vain ihmettelemiselle. Silloin varmaan postaankin ja olen itsekin jo innoissani siitä, mitä mahdan löytää.

      Poista