lauantai 26. lokakuuta 2013

Kirjamessujen anti: seitsemän kirjaa ja Sahlberg

Minun piti tänäänkin mennä ainakin aamupäiväksi kirjamessuille -- etenkin kuuntelemaan Vera Valaa, jonka Rooma- ja assyriologiaiheisesta dekkarista Kosto ikuisessa kaupungissa (Gummerus 2013) postasin kesällä. Nyt olen kuitenkin lievän flunssainen (kirjamessujen kosto?) ja koska luentoni tosiaan alkaa ensi viikolla, en voi riskeerata opetuskuntoani vaan jään tänään kiltisti kotiin.
Eilen kiersin ennen kaikkea antikvaarisia osastoja. Ensinnä haluan kiittää antikvariaatti Punaista Planeettaa: teiltä sain kutsukortin erään ystävän välityksellä vaikka minua ette tunnekaan. Kaunis kiitos! Tänä vuonna minua onnisti paremmin kuin normaalisti, löysin kolme kiintoisaa kirjaa, joita minulla ei ole vielä hyllyssäni. Itse asiassa olen kesästä lähtien omaan epäsystemaattiseen tapaani etsiskellyt Gustav Büscherin Ihmeiden Pikku Jättiläistä (suomennos Antero Manninen, toinen painos 1958), minua kun kiinnostavat ensinnäkin antiikin (seitemät) ihmeet ja etenkin miten niistä kirjoitetaan.
Eilisen todellinen löytö oli kuitenkin Alberto Albertinin romaani Kroisos (suomentanut J.A. Hollo, Suomen Kirja 1945). En tiennyt se olemassaolosta lainkaan ja nyt voi verrata sitä luonnollisesti Fredrik Långin Kroisos-romaaniin, josta postasin niinikään viime kesänä.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran osastolla viihtyy aina pitkään kun henkilökunta on niin mukavaa ja aina sieltä lähtee jotain mukaan niinkuin ylläolevasta kuvasta näkyy.
Yksi päivän kohokohtia oli kuitenkin kun Seppo Puttonen haastatteli Asko Sahlbergia Herodes-romaanin tiimoilta -- kirjasta postasin hullaantuneesti täällä.
Sahlberg kertoi työstäneensä romaania noin kymmenen vuotta ja mielestäni se näkyy huolitellussa tekstissä, myös taustatyön tarkkuudessa. Hyvää viikonloppua kaikille & uusia elämyksiä kaikille, jotka vielä viikonloppuna käyvät kirjamessuilla!

10 kommenttia:

 1. Voi miten hauskaa, että löysit Ihmeiden pikkujättiläisen! Kiinnostavaa kuulla, mitä mieltä siitä olet. :-)

  VastaaPoista
 2. Kyllä Outi, kiitos Sinulle, että vinkkasit siitä kesällä. Vaikuttaa mielenkiintoiselta -- siinä kun on paljon muutakin kuin niitä muinaisia ihmeitä!

  VastaaPoista
 3. Voi että, Sahlbergin minäkin olisin halunnut nähdä, mutta en ikinä ehtinyt sinne asti. Herodes odottaa jo lukuvuoroaan, ja olikin mukavaa lukea ihastunut arviosi aiemmin. (Palaan sinne vielä uudelleen, jahka saan kirjan itsekin luettua.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surullinen totuus Sara on, ettei kaikkialle aina ehdi vaikka kuinka haluaisi. Itse odotan innolla, että muutkin bloggaisivat Herodeksesta -- tiedän kuinka eri tavalla suhtaudun muinaisuuteen sijoittuviin romaaneihin, koko ajan aivoni miettivät että miten faktatietoa käsitellään jne. Haluan tietää miten muut romaanin kokevat. Uskon että monet nauttivat ihan vain Sahlbergin kielestä -- se on paikoin hyvin kaunista ja dialogit ovat taitavasti rakennettuja.

   Poista
  2. Niinpä, ikävä kyllä. :) Sahlbergilta olen lukenut toistaiseksi vasta Yhdynnän, mutta se olikin semmoinen lukukokemus että meikäläisestä tuli Sahlberg-fani ihan kertaheitolla. Odotukset Herodeksen suhteen ovat kovat.

   Poista
  3. Tämä oli ensimmäinen Sahlbergini, kuten postauksessani kerron. Lisää luen jahka ehdin... Luentoni alkavat ensi viikolla, muulle lukemiselle jää silloin vähemmän aikaa. Kaunokirjallisuutta on kuitenkin aina pakko lukea siinä sivussa edes vähän, muuten elämästä ei tule yhtään mitään :).

   Poista
  4. Suosittelen sinulle lämpimästi ainakin Yhdyntää (miten tämä nyt aina kuulostaa niin... no joo). Se on pienoisromaani ja sikäli nopealukuinen, mutta oi miten upea!

   Poista
  5. Kiitos Sara, kirjoitan Yhdynnän ylös :)...

   Poista
 4. Minä en ehtinyt kirjamessuilla, mutta ehkä ensi vuonna. Sinne on turha lähteä kiireessä piipahtamaan, kun katsottavaa on niin paljon. Tuo Herodes on nyt minunkin lukulistallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on -- olen monesti ollut perheen kanssa ja silloin ei koskaan saa rauhassa katsoa vanhoja kirjoja vaikka muuten perheen kanssa on toki hauska kiertää, tavata tuttuja ja tehdä toisenlaisia löytöjä. Tänä vuonna menin viisaasti edeltä ja vietin monta haahuilutuntia...
   Hauskaa että Herodes alkaa kiinnostaa, toivottavasti pidät myös!

   Poista