keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Mitä näin tänään: Aleksanteri ja Beyond Babylon

Kansalliskirjastosta lähtiessäni kuvasin Aleksanterin, ylhäisessä yksinäisyydessään.

© S.Aro

Aleksanteri on viime aikoina esiintynyt julkisuudessa useinkin -- Helsingin yliopisto kun on kieltäytynyt palauttamasta sitä Turkuun. Onneksi Aleksanterin kohtuuttoman pitkäksi venynyt ulkoilu rauta-aidan takana päättyy, vaikka hän ei enää pääsekään päärakennuksen suuren juhlasalin keskipisteeksi. Liisa Lindgren on kirjoittanut valaisevan esinebiografian tämän pronssisen "pystin" vaelluksesta: Keisari Kiertolaisena -- Aleksanteri In rintakuvan vaiheita:
www.hel.fi/static/kulke/unioninakseli/kansalliskirjasto/index.html#/38/. Aleksanteria ei kuulemma palauteta kaiken keskipisteeksi päärakennuksen suureen juhlasaliin. Se kuitenkin restauroidaan ja siirretään yliopiston museon tiloihin. Huonomminkin Aleksanterille olisi voinut käydä.
© S.Aro


Assyriologille Aleksanterin tekee mielenkiintoiseksi se, että hän/se on yksi helmi pitkälle ulottuvassa hallitsijapatsaiden nauhassa joka ulottuu -- yllätys yllätys -- muinaiseen Mesopotamiaan. Hyvin pian sen jälkeen kun siellä keksittiin kirjoittaa savitauluille, alettiin kirjoittaa myös kiveen ja valmistaa kivestä hallitsijapatsaita. "Näköisyyteen" ei juuri panostettu mutta henkilön tunnistamiseksi patsaaseen kaiverrettiin nimi.
Lugaldalu Adabista, n. 2400 eaa. Patsaan korkeus 78 cm. Istanbulin arkeologinen museo Inv. 3235 © S.Aro
Historian pitkässä jatkumossa hallitsijapatsaille ei aina ole käynyt niin hyvin kuin Aleksanterille. Patsaiden erikoisista kohtaloista kerron toiste lisää, ne ovat usein traagisia ja eriskummallisia ja aina niitä tuhotaan -- harva on säilynyt "hengissä"...

Ennen Kamppia kiersin vielä Akateemisen Kirjakaupan kautta. Haahuilen siellä usein ja mielelläni --  AKAssa ansaitsin kauan sitten opiskelurahoja, tunnelma on kiireetön ja usein inspiroiva. Tänään tein löydön: J.Aruz/K.Benzel/J.M.Evans (eds.) Beyond Babylon. Art, Trade, and Diplomacy in the Second Millennium B.C. (2008). Se on ilmestynyt aikoinaan samannimisen näyttelyn (Metropolitan Museum of Art, New York) oheiskirjaksi, kuvat ovat upeita ja artikkelit korkealuokkaisia. Kirjaa ei oltu pilattu myöskään hinnalla, 18.90€. Ilostuin kovasti, koska se on hyödyllinen ja tarpeellinen ensi syksyn luentoni kannalta eikä sitä ole saatavilla täkäläisissä tutkimuskirjastoissa.


Kotimatkalla YLE1n Kultakuumeen toimittaja soitti ja pyysi puhelinkommenttia iltapäivän lähetykseen koskien Turkista löytynyttä tarujen "helvetin porttia".  Vajaan viiden minuutin kuuluisuus...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti