perjantai 21. helmikuuta 2014

Assyriologi pulassa: kenkämerkki pettää!

Jo noin kymmenen vuoden ajan assyriologi on uskollisesti käyttänyt Camper-merkkisiä kenkiä. Niitä on tälläkin hetkellä kaapeissa noin puolen tusinaa paria. Olen toki ostanut muitakin kenkiä (tosin huomattavasti vähemmän kuin kenkäfriikkeinä nuoruusvuosinani), mutta campereista on viime vuosina tullut oikeastaan ainoita kenkiä, joilla KÄVELEN. Kenkiä, joilla PYSTYN kävelemään. Viime vuosien terveysvaivat ovat aiheuttaneet sen, etten enää käytä muita kenkiä (varsinkaan korollisia) kuin juhlatilanteissa. Kaikenlaiset tutkimusmatkat vaativat kuitenkin jalalle sopivat jalkineet ja camperit jalassa olen jaksanut tehdä tutkimusta. Niillä on siis ollut olennainan ja tärkeä rooli assyriologin työssä.
Vuosi sitten talvella 2006 ostamani ja runsaasti käyttämiini nilkkureihin tuli sivuun reikä. Samana päivänä kävimme ZIOsta ostamassa minulle periaatteessa samanlaiset kengät, koska juuri mustat nahkanilkkurit ovat olleet talvella parhaat kaupunkikäytössä ja koska pystyin luottamaan siihen, että kengät ensinnäkin ovat heti alusta alkaen hyvät jalassa ja että ne kestävät kovaakin käyttöä ainakin muutaman vuoden. No koska edellinen pari oli pitänyt kutinsa noin seitsemän vuotta, emme tulleet ajatelleksikaan, että kuitti olisi pitänyt säilyttää. 
Jo joulun sateiseen aikaan panin merkille, että jalkani omituisesti kastuivat kävellessäni ulkona. Yritin katsoa, että onko esim. reunassa jokin pieni reikä, ie. nahan ja kumisen pohjan liimauksessa jotain vikaa. Kengät näyttävät ulkoisesti moitteettomilta. Kaksi viikkoa sitten Firenzessä maanantainpäivän taukoamattomassa sateessa kärsin läpimäräksi kastuneista varpaista, etenkin oikeassa jalassa. Olo oli suunnattoman epämiellyttävä ja onneton enkä kyennyt keskittymään kauneuteen enkä edes osotosten tekoon märistä jaloista johtuen. Jostain syystä parin pohjat falskaavat, näennäisestä ehjyydestään huolimatta.
Jotenkin en voi käsittää, miten vasta vuoden vanhat kengät pettävät näin. Viikko sitten vein kengät näytille ZIOon. Siellä ei suostuttu ottamaan kenkiä ilman kuittia vastaan ja lähettämään niitä valmistajalle arvioon (he kuulemma tarvitsivat kuittia kirjanpitoonsa, koska lähettävät kengät ensin suomalaiselle suutarille). Minulle ja puolisolleni olisi lähes ylivoimainen ja erityisesti erittäin aikaavievä tehtävä yrittää etsiä kuittia tms. "arkistoistamme" ja minusta on kohtuutonta, että ZIO ei jousta tällaisessa tapauksessa kun valmistaja antaa tuotteilleen kahden vuoden takuun ja voisivat luottaa sanaani siitä, että pari on ostettu nimenomaan heiltä (niinkuin kaikki muutkin camperini).
Tämä on siis aidon tuskainen hätähuutoni Camperille: kannattaako minun lähettää kenkäni suoraan teille? Kannattaisiko se? Olen tuskainen sen vuoksi, että tähän aikaan vuodesta on vaikeaa löytää uusia talvikäyttöön sopivia nilkkureita ja kevätkenkäsesonkiin on vielä aika lailla matkaa. Eikä minulla ole edes aikaa juosta kaupoissa (ainoat kengät, joilla sen pystyn tekemään kastelevat jalkani näillä keleillä) hakemassa sopivia. Ostaisin mielelläni uuden parin Campereita, heti paikalla, mutta ymmärrätte kai, että uskoni ja luottamukseni on tipotiessään. Ainakin väliaikaisesti. Lupaan postata uudestaan jos vastaatte minulle!
Kunnioituksella (ja ihailulla hienoista kengistä),
assyriologi pulassa

8 kommenttia:

 1. Hei assyriologi! Jos et saa Camper-asiaasi hoidetuksi, niin kokeilepas Naturalista -saappaita. Ne on aikalailla samannäköiset kuin nuo Camperit, reilut, pyöreäkärkiset. Itselläni on tumman viininpunaiset nahkavartiset ja hunajanväriset sukkavartiset Naturalistat. Olen käyttänyt niitä lokakuusta huhtikuulle rinnakkain varmaan yli kymmenen vuotta. Ne eivät kulu eivätkä falskaa, voitelen vain välillä mehiläisvahalla kosteutta vastaan.
  Onni on mukavat kengät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta -- mistähän näitä Naturaliksia voisi käydä tsekkaamassa? Mukavat kengät eivät ole ainoastaan onni vaan minulle tällä hetkellä elinehto. Oulusta hankimme ennen Kuusamoon ajoa nastasaappaat koiran ulkoilutukseen, nekin ovat hurjan hyvät. Niillä ei kuitenkaan saapastella kaupungilla, kirjastoissa ja museoissa :).

   Poista
  2. Kouvolassa on ainakin Halosella. Niitä on vaikka missä väreissä, bootseina, sandaaleina jne. Vilkaisin googlesta äsken naturalista-hakusanalla. Ah, miten reippaita, kivoja sandaaleita!

   Poista
  3. Jälleen kerran kaunis kiitos Marjatta, täytyy käydä kuikuilemassa...

   Poista
  4. Moi! Jos on ostettu kortilla, voit kaivaa tositteen pankin kautta. OK se ei ole _kuitti_ mutta on silti tosite siitä mistä kengät on ostettu ja milloin.

   Poista
  5. Kiitos Zepa & kyllä pankin tai luottokortin tositteetkin kuulemma kelpaisivat. Assyriologi kuitenkin kaivaa vain maastossa ja niinkuin postauksessa totesin, monikorttisessa taloudessa tuo veisi aikaamme kohtuuttomasti. Parin kuukauden sisällä ostetuista kyllä voisi tuon tehdä kun silloin olisi tarkka ostopäivä paremmin muistissa. Ziossa eivät edes suostuneet Camperin tehtaan osoitetta antamaan, vaikka vuosikymmeniä Hollannissa asunut ystävätteri puolestaan informoi minua siitä, että Camper nimenomaan toivoo saavansa sekä ongelma- että puhkikävellyt kengät itselleen. Joka tapauksessa Camper on jo lähestynyt minua ja laitan kengät heille suoraan. Enkä todennäköisesti osta enää pariakaan Ziosta.

   Poista
 2. Lähetän sympatia-aaltoja ja toivon että saat uudet kengät... Kun pitää liikkua, mikään ei ole niin tärkeää kuin kengät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Booksy -- sympatia-aallot auttavat aina! Nyt viikon alussa on pakko saada uudet kengät hankittua, puoliso saa ajaa minut johonkin kauppakeskukseen niin pärjään kevyemmillä kengillä ja sitten on löydyttävä jotkut, jotta voin keskiviikkona pitää kevään viimeisen luentoni. Kengät ovat elinehto sekä fyysiseen että henkiseen liikkuvuuteen, ilman hyviä kenkilä ei synny tutkimusta.

   Poista