keskiviikko 7. elokuuta 2013

Assyriologiaa ja näyttelykonseptia Chicagossa

Mitä tekemistä assyriologialla ja Chicagon "gangsterikaupungilla" on keskenään? Voisi kuvitella että hyvin vähän, jos ollenkaan. Vielä vähemmän voisi arvata, että assyriologialla, Chicagolla ja suomalaisilla on yhtään mitään yhteistä. 

Nyt on kuitenkin niin, että kaikki kuuluisat suomalaiset assyriologit ovat joko opiskelleet tai työskennelleet Oriental Institute of Chicagossa. Tämä oli ensimmäisiä uuden maailman assyriologisen tutkimuksen keskuksia ja lukeutuu yhä maailmalla ehdottomiin huippuihin. Isäni Jussi Aro (1928-1983) opiskeli siellä ja avusti kolossaalisen assyriologisen sanakirjan laatimisessa yhden vuoden ajan 1951-1952 ASLA-stipendin turvin.
Orientaalisella instituutilla on myös oma museonsa, kokoelmat koostuvat suurimmaksi osaksi instituutin omien kaivausten löydöistä.
Museo järjestää myös vaihtuvia näyttelyitä. Eilen kirjoitustöitä tehdessäni harhauduin heidän erinomaisten julkaisujensa sivulle ja löysin heidän tämän kuun lopussa avautuvan valokuvanäyttelyn  Our Work. Modern Jobs, Ancient Origins katalogin, jonka voi ladata ilmaiseksi itselleen täältä.
Jason Reblandon ottamissa valokuvissa chicagolaiset ammatinharjoittajat taksikuskista ja savenvalajasta aina kiinteistövälittäjään, tuomariin ja lääkäriin poseeraavat jonkin muinaisen esineen kanssa, joihin heidän ammatillaan on jokin yhteys. Sarja on vaikuttava ja osoittaa kuinka kokonaisvaltaisesti muinaisuus on läsnä ihan joka ikisen meistä elämässä. Esineet alkavat puhutella näissä kuvissa hyvin erityisellä tavalla.
Nälkäni ja kaipaukseni päästä Chicagoon (yksi patsaan pää odottaa minua siellä) kasvoi potenssiin... Onneksi valokuvia voi katsoa myös sähköisessä muodossa -- suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti