lauantai 18. huhtikuuta 2015

Vaalikampanjointia ja assyriologinen väitös Helsingissä

Assyriologin viikko on ollut kiireinen ja hieman uuvuttavakin. Vaikka asun Espoossa, olen kampanjoinut helsinkiläisen eduskuntavaaliehdokkaan Tuomas Rantasen tukiryhmässä. Olen poliittisesti sitoutumaton ja äänestän vaaleissa aina henkilöä, en puoluetta. Harmittaa nyt, kun en voi äänestää Tuomasta: tunnen hänet yli 20 vuoden takaa ja olen vakuuttunut sekä hänen substanssiosaamisestaan että sitoutuneisuudesta yhteisten asioiden hoitamisessa. Oikeastihan kansanedustajuus on aika paska homma, vastuu on suuri ja joutuu pakostakin alttiiksi kansan kritiikille, jopa loenheitolle. On hyvä, että näin fiksu tyyppi kuin Tuomas on valmis laittamaan itsensä likoon meidän hyväksemme. Vahvasti suosittelen kaikkia helsinkiläisiä äänestämään häntä, jos ette ehtineet vaikuttaa ennakkoon. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin äänestää, vain sillä tavoin voimme vaikuttaa (vaikka kuinka aina joskus tekisi mieli vain kaivautua tänne tutkijakammioon ja syventyä menneisiin aikoihin).
Viikon kohokohta vaalilippujen jakelun lisäksi oli assyriologinen väitöstilaisuus Helsingin yliopistossa keskiviikkona 15. huhtikuuta. Japanilainen vahvistuksemme Sanae Ito on väitöstyössään tutkinut Assyrian valtakunnan viimeisen suuren kuninkaan Assurbanipalin (668- noin 627 eaa) kirjeenvaihtoa ja itse väitös on luettavissa ja ladattavissa täältä.
Kuten kuvasta voi huomata, myös äärikonservatiivisessa Helsingin yliopistossa alkaa yleistyä käytäntö "väitöskaavuista" frakkien ja (naisilla) pitkien mustien pukujen sijasta. Myös illalla järjestettyyn karonkkaan ilmestyi hattupöydälle yksi ainoa tohtorinhattu (omani, isältä peritty).
Karonkka oli muutoin ihastuttava sekoitus vanhoja akateemisia perinteitä ja hyvällä maulla toteutettua epäsovinnaisuutta: istumajärjestys pöydissä oli tarkkaan harkittu ja liki protokollan mukainen. Myös puheet pidettiin totunnaisen kaavan mukaan. Laulajia vierasjoukossa ei juuri ollut, mutta vanha Vasa Nationin jäsen piti siitäkin puolesta huolen.
Vielä kerran onnittelut Sanaelle!
Tänään leivon vielä ja huomenna koulun vaalihuoneistoon pitämään vaalikahvibuffaa kuopuksen leirikoulun hyväksi. 

2 kommenttia:

 1. Intoa vaalihommissa! Minua vähän harmittaa, että minunkin vaalipiirini on Uudellamaalla, koska Helsingissä on parempia ehdokkaita. Mutta kaipa se ruoho on aina vihreämpää jne. :) Onhan täälläkin onneksi paljon valinnanvaraa.

  Oli kiva kurkistaa väitökseen ja karonkkaankin. Tulee ikävä omia yliopistovuosiani - ne olivat toki Joensuussa, mutta miten rakastinkaan akateemisia juhlia (Joensuussa ne olivat aika vapaamuotoisia).

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Kyllä, näissä vaaleissa tuntuu siltä, että helsinkiläisillä on paljon hyviä ja varteenotettavia ehdokkaita, enemmän kuin Uudellamaalla. Minulla on vielä henkilökohtaisesti tenkapoo, koska ännestämäni kansanedustaja jää nyt pois, eli täytyy etsiä uusi ehdokas. Vielä en ole päättänyt...
   Akateemiset juhlat ovat pääsääntöisesti hauskoja ja tykkään siitä, että traditioita säilytetään.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin, toivottavasti kelit huomenna eivät ole ihan kamalat...

   Poista