lauantai 21. kesäkuuta 2014

Lisää Ahvenanmaata

Assyriologi on jo palannut Ahvenanmaalta, vanhat luut täytyy kuitenkin vielä lämmittää jäisen tuulen jäljiltä. Täytyy tunnustaa, etten ihan saanut kerättyä paikasta sellaisia kokemuksia, että halajaisin nopeasti takaisin. Suurin osa ajasta kului tosiaan pallokentän laidalla tai autolla kenttien ja vuokramökin väliä suhatessa. Kuningas Mesilim toimi kisamaskottina.
Ahvenanmaa on siinä mielessä mielenkiintoinen, että suomalainen orientalisti Georg August Wallin (1811-1852) syntyi siellä. Tosin assyriologisesta näkökulmasta Wallin oli ennemminkin kiinnostunut oman aikansa arabialaisen aavikon asukeista ja rakastui beduiinien elämäntapaan -- muinaismuistot eivät niinkään kiehtoneet häntä. Hän lienee kuitenkin ainoa suomalainen tutkija, joka aikoinaan tapasi  yhden assyriologian tieteenalan perustajista, Henry Creswicke Rawlinsonin (1810-1895). Bagdadista hän kirjoittaa Gabriel Geitlinille: 
Bagdadissa seurustelin jalojen englantilaisten kanssa, ja muun muassa sain Rawlinsonin luona lukea, kuinka sunun persian kielioppiasi ylistettiin Journal Asiatiquessa. Hra Rawlinson on täkäläinen Englannin asianhoitaja, etevä orientalisti ja kuuluisa nuolenpääkirjoitusten tulkitsija (K. Öhrnberg (toim., Aavikon vaeltaja. G.A. Wallin elämä ja päiväkirjat Otava 2007 s. 551).
Eckerössä on Posti- ja tullitalo, itsensä Carl Ludvig Engelin kynästä 1828 valmistunut.
Talon pienen museon lisäksi on kahvilaa ja suklaapuotia...
Sekä Eckerön ja Hammarlandin pienet keskiaikaiset kivikirkot tekivät vaikutuksen.
Sekä sisältä että ulkoa ne ovat samankaltaiset, sisällä vanhat seinämaalaukset ovat osittain säilyneet.
Ja Hammarlandissa oli pakko jälleen harrastaa kattoselfien ottamista.
Kastelholman linnassa oli myös käytävä, se ei tosin tehnyt minuun suurtakaan vaikutusta, kenties se vuoksi, että se oli minun makuuni liian "laitettu".
Hieno ja erityinen bibliofiilin assyriologin mielestä on kuitenkin Ruotsin kuningas Erik XIVn kalenteri, joka on esillä paikalla, jossa häntä pidettiin 1500-luvun lopussa vankina.
Ennen lähtöä vierailimme Marianhaminan keskustan viehättävimmässä kahvilassa.
Bagarstugan on vanhassa punaisessa puutalossa, sisustus hauskan vanhahtava ja leipomukset erinomaisia.
Tänne voisin tulla uudestaankin, kaikkia lajeja kun ei voi yhdellä käyntikerralla kokeilla...
Seuraavassa postauksessa taas kirjoja...

2 kommenttia:

  1. Tuttuja paikkoja, kaikissa olen tainnut käydä, tosin edellisestä Ahvenanmaan visiitistä taitaa olla jo viisi vuotta aikaa. Silloin telttailimme useamman päivän ihan Eckerön eteläkärjessä Degersandissa ja oli niin niin ihanaa! Minä tykkään Ahvenanmaasta, se on melkein kuin olisi ulkomailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään Ahvenanmaasta, vielä enemmän tykkäisin jos kelit olisivat olleet edes hieman lempeämmät :). Minusta on tullut vanhemmiten hyvin sääherkkä ihminen ja luuni kaipaisivat kipeästi noin 30 astetta lämpöä ja sieluni aurinkoa!

      Poista