maanantai 14. joulukuuta 2015

Ennen joulua aina kiire

Assyriologi kirjoittaa täältä pimeyden keskeltä, joita jouluvalot ovat onneksi jo alkaneet hieman valaisemaan. Oulun tutut ovat postanneet somessa huikeita, henkeäsalpaavia kuvia Rukalta, jossa aurinko näyttäytyy keskipäivällä hetken aikaa kullaten lumisten puiden huiput. Etelässäkin on aina joinain päivinä näkynyt vilaus oranssista pallosta, useimmiten likaisen bussin ikkunan lävitse. 

Emme jää tänä vuonna arvailemaan tuleeko pääkaupunkiseudulle valkea joulu vai ei, vaan tiukoista aikatauluista huolimatta lähdemme pyhiksi ja välipäiviksi juuri Kuusamon rauhaan. Toiveena olisi kirkkaita kelejä -- vaikka aurinko pilkistääkin pohjoisessa vain hetken, on tähtitaivas Kitka-järven yksi voimakkaimpia ja lumoavimpia luontoelämyksiä joita voi saada. 

Minua on viime viikkoina hieman harmittanut se, etten ole ehtinyt kauheasti lukea muuta kirjallisuutta kuin luentokurssiani koskevaa, sellaista josta olisin voinut myös postata. Yksi keväällä hankkimani kirja on lainassa enkä ole saanut sitä maanitteluista huolimatta takaisin, kirjan lainannut herra kun on niin kiireinen ettei häneltä saa edes kymmenen minuutin audienssia.  Harmitus on ollut kuitenkin vain vähäistä sen vuoksi, että luentokurssini aihe on niin mielenkiintoinen että yritän uppoutua ja keskittyä valmisteluun täysillä. Siitäkin huolimatta että juuri nyt taistelen tosissani pimeyttä vastaan ja toivoisin voivani fyysisesti olla jossain muualla, esimerkiksi juuri Mesopotamiassa. Ja voimaa tuovat sellaiset ystävät, jotka lähettävät minulle lahjaksi kirjoja, joita ei ole saatavilla Helsingin yliopiston kirjastoissa. Joulun jälkeen siirryn kurssillani käsittelemään myös uusassyrialaisia palatseja ja Kertain teos vaikuttaa todella lupaavalta.
Helsingissä on myös avattu uusi kirjakauppa NIDE. Ehdin vasta viime perjantaina lyhyesti tutustumaan ja olin todella viehättynyt: tällaisia enemmän! Saatavilla on laadukasta kotimaista kaunokirjallisuutta sekä ulkomaisia design- ja taidekirjoja. Nyt kun Bonnierin omistukseen siirtyneen Akateemisen Kirjakaupan uusi kirjavalikoima on vielä suuri kysymysmerkki (pelkään, että ulkomaisten pokkarien valikoima supistuu mitäänsanomattomaksi -- en halua tilata niitä netistä, vaan hypistellä ja tehdä mielihaluostoksia!), on NIDE nyt aivan loistava ja kannatettava tulokas.

Viime perjantaina olin myös kutsusta puhumassa Lähi-idän kulttuuriperinnöstä ja sen merkityksestä eräällä (ei-akateemisella) pitkällä joululounaalla. Seurue ja konteksti olivat itselleni uusi kokemus, mutta tästä jäi erittäin positiiviset tunnelmat ja sain vielä lahjaksi edesmenneen kummisetäni kauan sitten Bagdadista hankkiman hopearahan.

Ja joulukuussa on ehtinyt tapahtua muutakin omasta mielestäni hyvin merkittävää: Minusta on tullut Suomi Syyria Yhteisö RYn hallituksen jäsen. En ole kauhean paljon ehtinyt toimimaan tämän erittäin hyvän asian puolesta, mutta toivottavasti keväästä lähtien enemmän. Kuulun myös yhdistyksen alaisuudessa toimivaan Amalin tukiryhmään: Amal on tarkk'ampujan laukauksesta vammautunut aleppolaistyttö, joka pakeni isänsä kanssa Suomeen tämän vuoden lokakuussa. Äiti ja sisarukset ovat valitettavasti vielä Aleppon sietämättömissä olosuhteissa. Amalin tarinasta on valmistunut hyväntekeväisyyskalenteri, jota voi tilata esim. postitse TÄÄLTÄ.
Joulunodotusta ja rauhaa kaikille!

2 kommenttia:

 1. Sanna, oLetpa ehtinyt monenlaista.

  Nide on minun seuraavan Helsingin käyntini kohteena. Uusi, tasokas kirjakauppa on erityisen mieluisa uutinen, ksoka on puhuttu niin paljon kirjan alennustilasta.

  Toivotaan, että Kuusamon korkeudella lumi pysyy ... ja pysyyhän se!
  Hyvää Joulun aikaa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta, Sinulle myös suloista joulua!
   Nide on oikeasti ihana valopilkku Helsingin kirjakauppoihin -- inhoan Suomalaisia, ne on krääsäkauppoja. Rosebudin kirjakauppa Citycenterissä on myös vierailun arvoinen. Ja nyt jäädään jännityksellä odottamaan mihin suuntaan Bonnier vie Akateemista kirjakauppaa. Pelkään pahinta :).

   Poista